آشنایی با انواع گره های کوهنوردی

به گزارش تور با ما، گره های کوهنوردی

افرادی که به کوهنوردی علاقه دارند یا به صورت حرفه ای به این ورزش می پردازند، باید انواع گره های کوهنوردی را بدانند. اینکه چطور در هر شرایطی که هستند، بتوانند گره ها را به خوبی بر روی طناب بزنند. اگر شما هم به عنوان یک مبتدی علاقه مند به آغاز ورزش کوهنوردی یا صخره نوردی هستید یا به هر دلیلی یادگیری انواع گره ها را الزامی می دانید، در این مطلب خبرنگاران با ما همراه باشید. در این مطلب مهم ترین و اصلی ترین گره های کوهنوردی را به شما معرفی می کنیم. بعلاوه از اهمیت هر گره و موقعیت استفاده آن برایتان می گوییم. در نهایت زدن یکی از گره ها را به شما آموزش می دهیم.

آشنایی با انواع گره های کوهنوردی

اهمیت زدن گره درست

کوهنوردان شعاری دارند که می گوید: شما گره اشتباه را تنها یک بار می زنید! کمتر فعالیت و حرفه ای را پیدا می کنید که به میزان کوهنوردی، وابسته به گره های کوهنوردی نباشد. در کوه، زندگی شما در دستان شما و گره ای است که می زنید. در این مطلب تعدادی از گره ها را که برای کوهنوردی ضروری است با آن آشنا شوید، خواهید خواند. برای مبتدیان این ورزش بسیار اهمیت دارد که تفاوت بین گره ها و دیگر اصطلاحات کوهنوردی مرتبط با طناب ها را یاد بگیرند:

  • گره (Knot): گره در طناب پیچشی است که شما در آن و یا هر وسیله دیگری ایجاد می کنید.
  • گیره (Hitch): گیره وسیله ای است که طناب و یک شی دیگر که می تواند آن هم طناب باشد را، به هم متصل می نماید.
  • خمیدگی (Bend): خمیدگی یک نوع گره است که دو طناب را به هم وصل می نماید.
  • بایت (Bight): بخش میانی دو سر طناب است.
  • خاتمهی ایستاده طناب (Standing end): استاندینگ اندز یا بخشی از خاتمهی طناب است که حتی موقع گره زدن نیز استفاده نمی گردد.
  • قسمت خاتمهیی و کار نموده طناب (Working end): قسمت خاتمهیی یا در کل قسمتی از طناب است که در گره های کوهنوردی استفاده می گردد.

انواع گره هشت

رایج ترین نوع در بین گره های کوهنوردی است و انواع متعددی دارد. انوع گره هشت شامل گره هشت ساده، گره هشت یک لا، گره هشت دولا، گره هشت خرگوش یا سر خرگوشی، گره هشت سر دست و گره هشت تعقیب است. گره هشت ساده به تنهایی استفاده ای ندارد و تنها پایه ای برای زدن دیگر گره ها استفاده می گردد. برای زدن گره هشت یک لا ابتدا طناب را در بخشی که می خواهید گره را بزنید، دو لا نموده و سپس طبق تصویر زیر، سر دولای آن را برگردانده و به دور بدنه بپیچیدو از درون حلقه ایجاد شده بگذرانید. گره هشت را اگر در قسمت بایت طناب بزنید برای لنگر انداختن طناب یا لنگر انداختن خودتان به سمتی دیگر عالی است. یک گیره نگه دارنده معمولی می تواند محلی عالی برای قرار دادن این گره باشد بعلاوه با اتصال یک گیره کوهنوردی به آن می توان آن را متحرک کرد.

روش بستن گره هشت را در میانه طناب در تصویر زیر خواهید دید.

گره هشت تعقیبی

در واقع در بین گره های کوهنوردی که می آموزید، تنها گره ای که بیشترین استفاده را در هر بار رفتن به کوه دارد، این نوع گره است. این گره به آسانی بسته می گردد و بعلاوه به راحتی باز می گردد. اگر با این طناب سقوط کنید، گره بسیار سفت شده و باز کردن آن سخت می گردد. این گره را به گونه ای تمرین کنید که حتی در باد و باران به راحتی از پس آن بربیایید. برای زدن گره هشت تعقیبی، حدود 24 تا 30 اینچ (حدود 70 سانتی متر) از ابتدای طناب را در نظر بگیرید. سپس سر خاتمهیی آن را برگردانید و همچون تصویر زیر گره را بزنید. دقت داشته باشید که در خاتمه حدود 30 سانتی متر از طناب، باقی بماند. خاتمهی طناب را با یک گره ماهیگیری دابل (گره ساده) محکم کنید. حتما گره خود را تمام کنید. هر ساله بسیاری از کوهنوردان به علت اشتباه زدن گره های کوهنوردی یا تمام نکردن و محکم نکردن گره هایشان جان خود را به خطر می اندازند.

نکته: حتما گره ها را ابتدا در باشگاه امتحان کنید و بهره ببرید. سپس در طبیعت از آن ها بهره ببرید.

گره پروسیک یا گره با دو طناب | Prusik

این نوع گره زمانی استفاده می وشد که شما دیگر گیره ندارید. برای همین از یک طناب برای ساخت گیره بر روی طناب اصلی استفاده می کنید. گره های متفاوتی از این گره وجود دارد و بعلاوه از آن بر روی بسیاری از وسایل می توانید بهره ببرید. یکی از مزیت های این نوع گره حرکت آزادانه آن بر روی طناب اصلی است، البته اگر وزن زیادی از آن آویزان نباشد. این نوع گره به شما اجازه می دهد که در طول مسیر طناب و در نبود گیره با کم کردن وزنتان بر روی گره و حرکت داده ان به سمت بالا حرکت کنید. این روش در میان انواع گره های کوهنوردی، زمانی که شما از مسیر خارج شده اید یا از صخره ای آویزانید، می تواند جان شما را نجات دهد. حتی یک گره پروسیک بر روی طناب دستگیره ای عالی بوده و به شما اجازه می دهد که بسیاری از حرکت های غیر ممکن را انجام دهید.

برای درست کردن آن از یک طناب نازک کوهنوردی با قطر 4 تا 6 میلیمتر و با طولی به میزان 30 سانتی متر بهره ببرید. طناب های نازک تر بهتر از طناب های با قطر بیشتر است. برای بستن این نوع گره حداقل 3 مرتبه یا بیشتر طناب را به دور طناب اصلی بچرخانید تا زمانی که از قدرت آن مطمئن شوید. در صورت احتیاج آن را بیشتر به دور طناب اصلی بپیچانید اما یادتان باشد که در این صورت حرکت گره پروسیک یا لغزنده بر روی طناب سخت تر خواهد شد.

گره حلقه خمیده (گره آبی)

از گره حلقه خمیده برای اتصال قسمت هایی خاتمهیی طناب به هم یا متصل کردن طناب های کوچک و تبدیل آن ها به طنابی بزرگتر بهره ببرید. در بین گره های کوهنوردی اصلی، این نوع گره نیز به ایمن و مطمئن بوده اما آنطور که به نظر می رسد ساده نیست. برای این نوع گره هم باید حسابی تمرین کنید. هرچند سرعت زدن این نوع گره بالاست. گره حلقه خمیده نیز ممکن است به راحتی از هم باز گردد؛ در نتیجه قبل از هر صعودی ابتدا آن را دوباره امتحان کنید و زمانی که گره را می زنید از هر طرف آزاد طناب حدود 50 سانتی متر را آزاد بگذارید. بسیاری از کوهنوردان این نوع گره را برای طناب هایی راپل (کمربندی) استفاده می نمایند و در خاتمه یادتان نرود که گره ساده ماهیگیری را برای مهار سر آزاد طناب بزنید. گره حلقه خمیده در طناب های خیس بسیار سفت و محکم بسته شده و باز شدن آن به سختی انجام می گردد.

گره گیره مانتر | Munter Hitch

گیره کوهنوردی خود را اگر بیندازید، شادمان خواهید شد که چنین گره کوهنوردی را یاد دارید. برای زدن این گره باید یک گیره یا گره پروسیک داشته باشید. این نوع گره را به یک سمت بکشید و خواهید دید که گره ای بسیار محکم خواهید داشت. دری بین گره های کوهنوردی که در بالا نام بردیم، این گره در طول طناب می تواند باعث حرکت گیره شده و در هر نقطه که می خواهید می توانید آن را از سمتی کشیده و محکم کنید.

هرچند این گره کارآمد است آما سعی کنید که از آن تنها در مواقع ضروری بهره ببرید چرا که باعث پیچش بیشتر طناب می گردد.

گره گیره های میخکی

گره گیره های میخکی برای اتصال شما به یک گیره یا گره تروسک و یا یک طناب است. گره ای سریع و قابل تنظیم است بوده و در نتیجه همه کاره و کاربر پسند تر از گره هشت در بایت طناب است. اگر شما خود را بیش از حد به لنگر نزدیک کنید، به راحتی پیچش این نوع گره را از بین می برید و اجازه می دهید که گره شل گردد. بنابراین باید دوباره گره را بزنید.

نکته این است که هیچ گاه نباید این گره را برای خاتمهی طناب بهره ببرید. چرا که ممکن است سر خاتمهیی طناب از آن بیرون آمده و باز گردد. اگر هم این گره را برای قسمت خاتمهیی طناب استفاده کردید، حتما با یک گره هشت آن را محکم کنید.

گره ماهیگیری خمیده

از انواع گره های کوهنوردی و ماهیگیری است که برای اتصال دو طناب با یک قطر یا قطرهای متفاوت استفاده می گردد. برای این گره می توانید به هر تعدا که می خواهید طناب را بپیچانید. در نتیجه کمتر پیش می آید که باز گردد. یکی از استفاده های این گره زمانی است که بخشی از طناب پوسیده شده یا می خواهند که از مهره های درون طناب حفاظت نمایند. برخی از ماهیگیران تنها نیز در قسمت خاتمهیی سر آزاد آن از گره هشت استفاده می نمایند. برخی از کوهنوردان از گره دابل خمیده ماهیگیران به جای گره حلقه خمیده استفاده می نمایند. اگرچه این نوع گره راحت به نظر می رسد اما اگر در اثر افتادن سفت گردد و در هم فشرده گردد، باز کردن آن می گردد. برای آنکه بتوانید راحت تر این نوع گره را باز کنید می توانید آن را به دور سنگ ها یا تنه درخت بیندازید و با دندان سعی در باز کردن آن کنید.

منبع: rockandice.com

منبع: الی گشت
انتشار: 15 آذر 1403 بروزرسانی: 15 آذر 1403 گردآورنده: tourswithus.com شناسه مطلب: 54

به "آشنایی با انواع گره های کوهنوردی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با انواع گره های کوهنوردی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید